Calendula olie + receptentip


Wat een heerlijk weer de afgelopen dagen! De lente is bij uitstek mijn favoriete seizoen; het geeft mij altijd zoveel inspiratie en dan met name om creatief te zijn met recepten en geneeskrachtige kruiden. Het liefst gecombineerd natuurlijk.

Als ik aan de lente denk denk ik vaak aan calendula. Je kent ze vast wel: die prachtige, kleurrijke bloemen die bloeien vanaf de lente tot de herfst, en welke niet alleen mooi zijn, maar ook veel geneeskracht bezitten én heerlijk zijn door bijvoorbeeld een salade.

Onlangs maakte ik een calendula olie volgens de koude methode (maceraat). Op deze manier blijft het het meest puur. Dit betekent dat je de kruiden in een goed afgesloten pot bewaard in een olie naar keuze. Mijn keuze viel dit keer op olijfolie. Dit zet je vervolgens op een warme plek op je vensterbank en elke dag schud je de pot goed. Na 4 weken filter je er de kruiden uit en kun je de olie gebruiken. Bewaar het wel in een goed sluitend houder.


Na een barre winter kan onze huid wel wat liefde en ondersteuning gebruiken; het heeft immers behoorlijk geleden onder die kou en de broeiende kachels. Of misschien heb je je huid verbrand in de afgelopen warme lentedagen en wil je de schade die de zon heeft aangebracht herstellen! Calendula kan hierbij goede ondersteuning verlenen; het werkt namelijk vitaliserend en herstellend voor de huid. Dit kruidenmaceraat kun je tevens verwerken in zeep, zalf,  of de olie op droge plekken smeren.

Calendula olie

Benodigdheden
  • goed sluitende pot met schroefdeksel
  • olie naar keuze. Denk aan olijfolie, amandelolie, avocado olie, et cetera. Let wel: wil je jojoba olie gebruiken, gebruik dit dan enkel uitwendig. Het is niet voor consumptie geschikt. Wil je de calendula olie enkel verwerken in zalven, et cetera, dan is jojoba olie een absolute aanrader.
  • gedroogde calendula
  • kaasdoek
  • flesje/houder om uiteindelijk de calendula olie in te bewaren
Doe de gedroogde calendula in een goed sluitende pot met schroefdeksel en schenk er de olie naar keuze over. Zorg ervoor dat de calendula geheel bedekt is door de olie.

Zet het vervolgens op een warme plek op je vensterbank gedurende 4 weken en schud elke dag stevig.

Wanneer de 4 weken voorbij zijn, filter dan de calendula door middel van een kaasdoek uit de olie en doe de olie vervolgens in een flesje/houder naar keuze. De olie is nu klaar om gebruikt te worden of verwerkt te worden in zalven.

Receptentip! 

Frisse salade met raapsteeltjes, edamame, avocado en calendula dressing


Dat Calendula zich niet alleen goed leent voor topicale problemen zoals een beschadigde huid bewijst deze salade wel. Calendula olie is namelijk heerlijk om dressings mee te maken en geeft een fris tintje aan een salade.

Onlangs maakte ik de bovenstaande maaltijdsalade met edamame, avocado, bietjes, raapsteeltjes en vega gegrilde stukjes en waarvoor ik een dressing van de calendula olie maakte. Heerlijk!

Frisse lente salade met calendula dressing

Ingrediënten salade
  • 1 bosje raapsteeltjes,
  • 1 avocado, in dunne plakken gesneden
  • 75g rauwkost bietjes julienne
  • 175g koelverse edamame
  • gegrilde stukjes van Garden Gourmet, of een andere vleesvervanger. Wees creatief
Ingrediënten Calendula dressing
  • 1/3 cup calendula olie
  • 1 theelepel dijon mosterd
  • 1 theelepel zoetmiddel (agave, honing, paardenbloemhoning, etc)
  • versgeraspte gember naar smaak
  • versgemalen zwarte peper
  • grof Keltisch zeezout naar smaak
  • 1 eetlepel gedroogde of verse calendulablaadjes

Meng de ingredienten van de dressing door elkaar. Zet even apart.

Verhit een koekenpan en bak er de gegrilde stukjes, of andere vleesvervanger, volgens aanwijzing op de verpakking. Laat wat afkoelen.

Snijd de stengel van de raapsteeltjes in stukjes, en snijd de bladeren wat grover.

Snij vervolgens de avocado in zo dun mogelijke plakken.

Meng alles in een grote saladeschaal en bedruppel het met de calendula dressing.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.